GuruAnimale.com

Припитомување на итрица

Причините се дека мачката не сака да биде на страна, тоа може да се постави. Прво, се разбира, тоа е независниот карактер на животните. "Дивината" диспозиција може да биде природен, и може да се активира со образование. Ако маче расте сама по себе, без внимание, кооперативни игри и интимни "разговори" со домаќинот, довербата меѓу нив ќе се појават. И тогаш, се разбира, во рацете на сопственикот, тој ќе ги претпочитаат своите омилени места за одмор.

Во голема мера го поткопа кредибилитетот на близок контакт со сопственикот и може да биде болно процедури кои лице за долго време принудени prodelyvat кога се болни мачки. Пристап кон ова прашање треба да бидат сериозни. "Па, јас мислам на тоа, недоделкан - pricked и отиде!" - овие оптимистички линии смируваат само на децата, но не и мачки. Може да поднесе жалба до професионалната е најдобар начин во оваа ситуација.

Видео: Куче врколак

Јас не знам дали во едно списание однесува на страсни љубители на мачки, зборува за неприфатливоста на злоупотреба и, јас би додал, хард ракување. Викање и казнување, меѓу кои и познатите весник (за долго време сакате да се погледне во очите на човекот кој го измисли овој метод и "Стартувај" буквално секоја книга за обука и подигање на животни), - директен пат до губење на довербата во животно засекогаш.

Главната работа во припитомување на мачката - трпение и љубов. Не миленичиња во светот, тоа ќе биде имун на љубов, ако ја поврзани со пријатни чувства, удобност и безбедност. Дека отпорот на ова здружение и да постапи.

Видео: "На припитомување на итрица" филм "Ил bisbetico domato» Италија 1980

Секој тренинг започнува со изнаоѓање на индивидуален пристап кон животните. Морам да кажам дека во обука под Јас не значи конверзија на мачка во куче услуги (оваа метаморфоза, во моето искуство, тоа оди многу koshkolyubov во кошмари), како и производство на саканата животинско однесување. Во овој случај - релаксирачки место во рацете на сопственикот онолку време колку што ви треба, и толеранција на допир експерт.

Постојат два основни методи на обука: ова е негативни засилување (да не се меша со казна, која е генерално за обука не треба ништо да се направи), и позитивно засилување.

Јас нема да одам во теорија - објаснуваат во пракса. Развој на мачка вештини потребни од страна на негативни засилување ќе биде како што следува. Можете да ги преземат мачка во рацете и не попушти додека не престане да се повлече, а потоа паѓа на подот. Така, мачката ќе се разбере дека стекнувањето на слобода плаќаат вршење каприц домаќин.

Морам да кажам дека јас не би препорачуваме овој метод. Прво, било каква форма на насилство не додава на вашиот однос со вашата доверба мачка. И, за да започнете класи следниот пат кога ќе треба да се погледне за мачка за долго време во сите ќошиња. Второ, држи мачка со сила - тоа е трауматично за рацете на сопственикот.

Методот на позитивно засилување е промовирање на правото на акција на животното. Видови на стимуланси може да биде различен, така што ќе треба набљудување, за да го изберете оној кој ќе предизвика вашата мачка да се целосно задоволство (имено екстази, нема воздржани задоволство, но сигурно не е навредлива, "Океј, ајде"). Ако користите храната како засилување, тоа не треба да биде обично храна, и нешто посебно дека вашата мачка е многу љубов и што добива многу често.

Ако засилување е игра (и таму не се само "прехранбената индустрија работници", туку и "igroviki" меѓу мачките), се користи за обука на новата играчка, која е веројатно мачка заинтересирани од одамна ја загуби ниту еден начин кадифен глувчето или погоди "mahalka". Позитивно засилување и љубов може да биде - има некои од нејзините видови на кој мачките буквално воодушевени.

Трансферот време за настава е исто така многу внимателно. Мачка треба да биде во тивка добро расположение, и ако имате намера да користите храна засилување - па дури и глад. Тоа не е неопходно да се сруши мачка од спиење, лов гулаб низ прозорецот, и други интересни видови поминување на времето. Бидете сигурни дека ќе започне на курсот, треба да бидат мирни и пациентот, како будистички монах, на половина пат до нирвана.

Сметаат дека начинот на позитивно засилување како пример за да се поттикне деликатес. Значи, да се мачка во неговите раце, веднаш му ја даде малку парче, и ослободување на подот. Ајде мачка да уживаат во "жртва" во релаксирана атмосфера. По неколку дена на редовно вежбање, ќе забележите дека мачката со камата збор за вас, чекање за "продолжување на банкет." Тоа е време за продолжување на престојот на мачка во своите раце: .. 1-2 секунди до 3, 4 итн постепено зголемување на времето и не заборавајте да го фалат вашата мачка.

Видео: премин на Шекспир "Припитомување на итрица"

Ако вашата мачка ќе почне да се извлече, запре остварувањето веднаш. Следниот пат кога ќе почнете со рана фаза, односно, да се вратиме на старите денови "рекорд".

Со овие прилично поедноставен методи може да се добијат од релаксирачки мачки седење, не само во рацете, но, исто така, да се носат, не само во изложби, но, исто така, на пример, на приемот на ветеринар. можете да ја научи ... и некои од тимовите ако сакате. Но, сепак, - велам јас не повеќе, велат дека нема повеќе ...

Сподели на социјални мрежи:

Слични
© 2022 GuruAnimale.com