GuruAnimale.com

Како Советскиот поларен истражувач се врши работата - Јас го избришав мојот слепо црево

Еднаш, хирург Леонид Rogozov.

Служи во војска, тој дипломирал на Медицинскиот институт Ленинград, а во 1960 година отиде во Антарктикот како лекар на 6 Советскиот Антарктикот експедиција.

Тоа беше таму, на Антарктикот, шест месеци подоцна, имаше настан кој има направено име Rogozova познат во целиот свет.

Овој лекар самиот имал слепо црево хирургија - избришав мојот додаток.

Ова е прва ваква операција во историјата на светот

Неочекуваниот напад

18 Февруари, 1961 во Schirmacher Оаза беше отворен новиот совет Антарктикот станица Novolazarevskaya. Меѓу учесниците беше првата зима и докторот Леонид Rogozov.

Но, во април 1961 година, сериозно се разболе. На прв поглед се чувствува слабо и уморни, а потоа - остра болка, се истури во десната страна на стомакот.

"Бидејќи тој е хирург, а тоа не беше тешко да се дијагностицира слепо црево на - вели неговиот син, Владислав. - Тоа беше работа која што беше направено пред многу пати, и во целиот свет на овој вид на хируршка интервенција одамна е вообичаена. Но, тој беше далеку од цивилизацијата, во средината на поларниот пустината".

До крајот на април стана јасно дека помош никаде да се чека. Патување од СССР на Антарктикот се 36 дена на море, а на летот не беше можно поради силните ветрови.

"Тој се најде во ситуација на избор помеѓу животот и смртта, - вели Владислав. - Тој не можеа да чекаат за помош. И тој може да се направи обид да се работи".

Изборот не беше лесно. Rogozov знаеше дека слепото црево може да пукна време на операцијата и перитонитис го убијат. Но неговата состојба се влоши, болката интензивира.

"Тој мораше да се отвори во стомакот неговата празнина, а потоа се повлече од цревата. Тој не знаеше дали е можно да го стори тоа, во принцип,", - вели Владислав.

Управување на поларна станица мораше да побара дозвола да изведуваат операции во Москва - ако Rogozova обид не бил успешен, Советскиот Антарктикот програма ќе се обвиткан озлогласениот.
единствена работа

Rogozov одлучи: подобро да се работи отколку да чекаат за неговата смрт од перитонитис.

"Не сум спиел таа минатата ноќ. Тоа боли ѓаволски. - Rogozov пишува во својот дневник. - Тоа е речиси невозможно ... но јас не може само да се откаже и да се даде во ..."

Лекарот има развиено детален план на активности. Двајца помошници, неговите колеги-истражувачи беа да се применуваат овие алатки на директна светлина од ламбата и да ја задржите на ретровизорот.

"Тој многу внимателно да се мисли на сè, па дури и ги поучи што да направам, ако тој ја губи свест - како да се сними на адреналин и реанимација"- вели Леонид син.

На општа анестезија и да е, се разбира, јас не одам. Д-р Rogozov може да се примени во локална анестезија за да се направи абдоминална инцизија, но понатамошната работа ќе се одржи "профит"На главата на хирург остана јасно.

"ми сиромашните соработници! Во последен момент го гледав во нив, тие стоеја во бели облеки и самите беа побели од бело. Јас исто така беше исплашен. Но потоа отидов со една игла со новокаина и го направи своето прво инјекција. Некако автоматски да се вклучува во режим на работа, и од тој момент јас не се забележи ништо друго"- подоцна напишал Леонид Rogozov.

Rogozov работел со чувство, без ракавици. Постигнување на слепото црево, се подразбира дека процесот може во секој момент да се распрснувале.

Операцијата траеше речиси два часа во ноќта на 30 април до 1 мај 1961.

Rogozov пронајдени во две недели.
Rogozov и Гагарин

На закрепнување од операцијата зеде две недели Леонид Rogozova

Оваа приказна не е за да биде толку лесно да се исполни. Влошена од страна на метеоролошка станица, огромна сума на мразот во морето значи дека бродот што требаше да се учесниците на експедиција во април 1962 година, нема да биде во можност да се дојде до нив и тие ќе треба да поминат уште една година на станицата.

Но, за олеснување на сите поларните нив летаа авиони. "Тие беа евакуирани авион со еден мотор. Еден од нив падна во морето", - вели Владислав.

Неговиот татко Леонид Rogozov врати во херој на Советскиот Сојуз, неговото име стана познат во целиот свет.

И само 18 дена пред овој легендарен апендектомија првиот човек во вселената беше советскиот космонаут Јуриј Гагарин.

"Ние ги споредуваат, бидејќи тие беа 27 години, и од нив да работат семејства и двете да направи нешто што не постоеле порано во историјата на човештвото"- вели Леонид Rogozova син.

Во 1961 година Rogozov хирург беше одликуван со Орден на Црвениот Банер за труд.

Операција Леонид Rogozova инспириран Владимир Vysotsky, во 1963 година, напиша песна во која, особено, беа зборовите:

Додека сте во бања со плочка

Миење, впие, топло -

Тој е во студ себе со скалпел

Постојат длаби слепото црево.

Повеќе доктор никогаш не била во северниот дел. Запишани во дипломиран училиште, тој ја бранеше својата теза, тој работел како хирург во различни болници на Ленинград, за 14 години на чело на одделот за хирургија limfoabdominalnogo туберкулоза Институт за истражување fiziopulmonologii.

Д-р Леонид Rogozov почина во 2000 година.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
© 2022 GuruAnimale.com