Тажната приказна на Лаура makabresku
Лаура Makabresku (Лора Makabresku) - 25-годишниот полскиот фотограф кој создава и многу убави и тажни слики, кажува вистинската приказни за љубовта, сексот и шумата. Etoday зборуваше нејзиното детство, литература, мртви зајаци и планови за во иднина.
-Лора, да се сеќавам како да стане вклучени во една слика?
Се започна во средно училиште, пред околу 8 години. тогаш напишав многу на поезијата. Но, зборовите беа тешко за суштината на мојата фантазија. Не можев да за долго време да се размислува за нешто да ги изразат своите мисли и чувства, а мојот дечко ми даде еден фото апарат. Се сеќавам на првата слика што ги направив, тоа беше неговиот портрет. Се сеќавам на нашата прва прошетка низ градината на гробиштата, тоа беше време кога сакав да го фати секој момент бевме заедно - да се направи нешто интимно, како дневник на девојката. Денес, кога ќе се погледне во овие слики, чувствувам мирис на јаболка. Сè што е толку светли и јасни како во романот на Пруст.
-Краков - вашиот град? Ви се допаѓа да живее во него?
Јас пораснав во еден мал град - Brzesko. Се преселив во Краков пред 6 години, кога се примени на универзитетот. Првично, градот беше магичен, но, за мене, за жал, време помина, и сега јас, а живее во свет на осаменост. Затоа, јас би сакал да се најде себеси во неговото детство, кога живеев во село во текот на летото. Се надевам дека наскоро ќе се движи од тука, некаде поблиску до шуми, езера и планини, во близина на местата каде што се родени бајките. Ние дури и може да оди далеку во странство. Полска се уште има многу луѓе кои се далеку од уметноста, а особено од фотографиите што ја создавам. Ми се допаѓа Исланд, но веројатно затоа што на работа, ние ќе мислам повеќе за Лондон.
- Што го напиша на Фејсбук дека си заминувал две години во Шпанија. Ве молиме да ни кажете каков вид на грант, и што ќе направи во Шпанија.
Да, јас неодамна пишуваше за тоа, но нашите планови се промени. Мојот дечко беше во можност да се добие двегодишен грант во Шпанија за да работат во CIMNE и да се подготви докторска дисертација, а потоа уште една година во Австрија. За жал, пред околу еден месец, тој страдал кардиохирургија, па ние не се оди. Но, јас не сум бил вознемирен поради тоа, бидејќи Шпанија - многу топло и сончево земјата, а јас, како што веќе реков, мислам дека повеќе врнежлив и студена клима што плени мојата фантазија. Затоа - Исланд или Велика Британија. Сепак, јас сум малку исплашени. Обично јас ретко ја напушти куќата, така што едно вакво патување - голема авантура за мене.
- Дали љубовта да се прочита. Каков вид на книги ви се допаѓа?
-Да, јас сакам да ја прочитате. Се восхитувам на многу писатели и поети. Овде се само некои од листата: Вирџинија Вулф, Силвија Плат, Ен Секстон, Чарлс Буковски, Хенри Милер, Милан Кундера, Владимир Набоков, Кафка, Бруно Шулц, Федерико Гарсија Лорка, Хулио Кортасар, Јержи Kosinski, Рафал Voyachek, Емил Сјоран и многу други.
-Што најчесто те инспирира?
Јас секогаш се каже дека постојат три нешта кои ги инспирира мене, сензуалност, темнината и смртта. Болката е дел од неа. Сè што се поврзани едни со други нераскинливо. Можеби тоа е причината зошто некои од моите фотографии може да се чини разумно, и може да му наштети на исто време. Можеби, тоа е потребно да се зборува за нив ранливи, сензуална? Јас, исто така е инспириран од шумата и осаменост. Како и моето минато, особено спомени од детството, кои се многу силни. Јас често се раскажуваат приказни во моите фотографии, што навистина ми се случи кога бев тинејџер, една млада девојка, или подоцна, кога добив постарите и почна да живее страсти и чувства.
- Зошто го правите често во слики постојат мртви животни и птици? Каде и да ги користите?
Кога бев мал, дедо ми се грижеше за куќата на еден стар човек кој бил ловец. Тој имаше многу на препарирани животни во сите соби. Дедо ми дозволи да се игра таму цело време, што го направив. Се чувствував многу силна врска со овие животни. Ми се чинеше дека се во сон свет. Денес овие животни се тука со мене. Тие се повеќе и повеќе. Во нивната околина, јас се чувствуваат безбедно.
Смртта е поблиску до вас во селото. Се чини дека се повеќе "нормално"Или нешто слично. Баби и дедовци не двоумете се да убие и вадењето на утробата зајак пред моите очи. Често дедо ми даде еден долг стап што јас го убие зајакот, морав да се стремите во главата, грбот, меѓу ушите. После тоа, пред зајакот почна да се готви, би можел да си игра со него во градината. Јас не се чувствувам страв. И сега се чувствувам љубопитност и вознемиреноста на децата. Зајаци ме потсетува на моето детство.
- И како да се избере модел?
Често мојот модел - јас и мојот дечко е. Избегнувам преземање на слики на други лица, бидејќи тие не му припаѓаат на светот на мојата имагинација и спомени. Тие се - странци. Таквите слики ќе биде лага. Јас не некои модни серија, но не се чувствуваат удобно. Јас би сакал да им ја раскажуваат нивната сопствени приказни.
- Дали користите филтри се обработуваат слика?
-Не, јас не го користат такви работи. Јас не сум експерт за фотографска техника. I - интуитивен фотограф.
- Што е вашиот фото апарат?
Имам многу стари апарати. Јас не можат да си дозволат скапи, па јас обично го користат "Зенит".
<
- Ова е - вистината е дека вашите фотографии печатени на италијански Vogue?
Не е така, мојата слика е само "Фото на денот" на нивниот веб-сајт. И како за на хартија за печатење, јас не знам ништо.
Видео: Лаура Makabresku и животни
-Колку емисии сте имале?
Мојата најугледниот изложбата беше оваа година во Краков "Краков fotomesyatse" изложба секција. Тоа беше многу престижна, бидејќи околу 600 фотографи испратија своите портфолио, а само 10 од нив учествувале. Ова искуство ме научи многу (благодарение на мојата супервизори). Имаше и други експонати, за пет. Само понекогаш, тоа беше толку мали изложба која беше прикажано, на пример, само една слика. Можеби, во Лондон, би било полесно да се нешто како да се организираат? Се надевам дека тоа ќе.
-Вашата е-книга - тоа е само-издаваштво?
Мојата книга беше објавена како дел од "Краков Fotomesyatsa". Тие избраа двајца автори да ги објавуваат своите книги во ограничена едиција. Колку што знам, овие изданија се сега целосно распродадени, а јас сум многу среќен што толку многу луѓе сакаат да ги имаат во својата колекција. Тоа значи многу за мене.
-Која е вашата омилена место во Полска?
Видов не толку затоа што (сè уште) се плашат да патуваат. Но, јас навистина ми се допаѓа на планините - Татри и Bieszczady. Јас исто така би сакале да се види морето, која никогаш не се гледа.
-Што е убавина, што мислиш?
Убавина - тоа е нешто што е извор на инспирација што може да предизвика расположение за кои ние копнеат.
-Дали е можно да се пренесе љубовта со помош на фотографија?
Се обидувам.
- Дали имате следниот креативни планови?
Сега сум зафатен со создавањето на краток филм, на која работа е прекината поради операцијата што ги спомнав. Покрај тоа, имам многу приказни во мојата глава, дека јас треба да ти кажам. затоа,&hellip, јас сум уште се случува да ги раскажат своите приказни. Само можам да ве предупредам дека тие ќе бидат повеќе тажна, која расте во мене како силен дрво.
Повеќе слики:
https://lauramakabresku.tumblr.com/
https://lauramakabresku.blogspot.com/
Месојадни животни крупен од Џонатан Грифитс
Поларните лисици во слики на Ана Хенли
Гризлис наспроти бизони
Живеење планета во слики
Британскиот отиде во Јужна Кореја, за да се клонираат мртов пес
Камила малку досадни турист во главата
Летање верверица нападнал фотограф кој се обидуваше да ја направи сликата
Фото дневник: Виетнам - мозаик на контрасти
Јас се слика на Неси капитенот се изложени
Врани сеќавам поранешни пријатели и непријатели
Во Cherkassy сопственик на еден германски овчар најде алтернатива на секојдневниот куче одење на…
На прошетка со предатор
Си поигруваше со облаци
Стареењето на кучиња во проектот слика стар верен (стар верен)
Бродвеј Star
Диви животни Џонатан Грифитс
11-Годишно Keris kuksammi Парнел попаметни од Ајнштајн
Тело уметност: Смешни слики на векот
Експериментот покажа дека свеста опстојува по смртта
Делфините се обидува да измисли јазик на interspecies
Куче-фотограф зема слики, кога нешто од голема важност за неа