Научниците се скокотливи животни да ја утврди природата на смеа
Скокотни горила - не е за слабо срце. Но, сопственикот на еден од овие примати Фил не Ridzhes плашете да експериментирате со неговиот оддел Еми - горила кои живеат во паркот за див свет во Порт Lympne, Кент.
19-годишниот горила израснат во заробеништво, а живее поголемиот дел од животот под покровителство на Фил. Според него, на мајмун може да изгледа сосема рамнодушен, но во добро расположение и таа може да кикот кога нејзиниот скокоткаше.
"Јас сум долго време откако сум се занимаваат со горили, и често се забележани како се скокоткаше едни со други. Тоа е убаво чувството кога ќе се земе, а дури и е дозволено да го поттикнува и", - вели Фил Ridzhes.
Сепак, Марина Давила Рос од Универзитетот во Портсмут се заинтересирани за точно Еми реакција - во нејзините зборови, овие звуци се многу слични на човечките смеа. "Бев вџашен од тоа колку мајмуни реагираат на скокотливи, - вели таа. - Тоа навистина изгледа како реакции на луѓето да скокотливи".
Во научен труд објавен во списанието Current Biology, Давила Рос и нејзините колеги во однос на звуците направени од страна на мајмуни кога тие се скокоткаше на човековите смеа.
Што беше споменато многу акустична паралели кои доведоа до заклучок дека мајмуните еволутивен извор на смеа се совпаѓа со луѓе, и тоа е веројатно значи дека има заеднички предок, кој се смееше кога скокоткаше. Раководител на проектот Давила-Рос објаснува: "Врз основа на оваа студија, можеме да кажеме дека смеата 30-60 милиони години".
Сепак, се чини, не само за луѓето и мајмуните знаат како да се смее. Пред неколку години Dzhaak Panksepp, кој сега работи во колеџ за ветеринарна медицина на Универзитетот во Вашингтон, одлучи да дознаете како стаорци реагира на скокотливи.
"Јас сум малку итрина, кога јас прв пат почна да се зборува за тоа со моите студентски Џеф Bergderfom, - вели научникот. - На прв идејата изгледа луд за мене, но ние спроведе експерименти и беа шокирани од живи и конзистентни резултати".
Истражувачите откриле дека глодарите со високо-скокотливи испуштаат квичат, не се смета од страна на човечкото уво. Истото стаорец звуците, кога играте со други стаорци. Во неговите дела, истражувачите велат дека експерименти помогна да се основа примитивна форма на смеа.
"Фактот дека карактеристиките смеа биле слични во сите студиски животни, принудени да се откаже од остатокот од планираните експерименти, - вели еден од научниците. - Ова е една од највпечатливите манифестации на радост општество во животни".
Но, што е со другите животни? Ова прашање и се обидува да одговори Давила-Рос. "За неколку години, таа добива информации за различни експерименти, во која е возможно да се поправи звуците направени од страна на животните кога скокоткаше. Тоа е многу чудно", - вели таа.
За понатамошно истражување нејзиниот тим се сврте кон Youtube портал, на кој плуралноста на видео клипови во кој животните.
Научникот вели дека зголемувањето на бројот на истражувачи однесувањето на животните се свртуваат кон интернетот, затоа што тие имаат пристап до богатство на аматерски видеа, кои потоа се анализираат и систематизирани.
А брзо пребарување проигрува еден од голем број на животни - како бувови, кучиња, meerkats, пингвини, па дури и камили и делфините - кои произведуваат звуци кога скокоткаше.
Група научници заинтересирани во повеќето скокотлива, затоа што тоа им дава можност директно да се споредуваат различни реакции животински видови. Истражувачите сакаат да се соберат и да се споредат колку што е можно "скокотлива" материјал на различни животни.
Како Давила Рос вели: "Во скокотливи има многу интересни елементи - тоа е дел од однесувањето на игра, и дека е важно да се задржи во експерименти изненади фактор".
Научникот не го смеа се јавам. Таа вели дека таа е во потрага за животните, кои можат да ги изразат "позитивни вокализација"Тоа е, звуците што тие емитираат во момент на радост. "Сигурен сум дека позитивната комуникација е директно поврзана со развојот на смеа"- вели тој.
Асистент професор по психологија и neurobiology од Универзитетот на Грузија Михаил Фатима смета дека постои едноставно објаснување за тоа зошто толку многу видови на животни да одговори на скокотливи.
"Се сомневам дека причината лежи во единицата на нервниот систем на цицачи. Како и допирање или милува може да биде пријатен за животни како своја врз основа на анатомски уред (нема човечки раце и прсти), како љубов не е достапна, и многу од нив како чувство на допир", - објаснува тој.
rilla
Дали имате смисла за хумор животни?
Биолози откриле горилата за игра на тагот
Спас од заробеништво бебе горила
Кога храната е задоволство: горилата намерно "пее" за време на оброк
Горила - најголем мајмун на земјата
Планински горили се посебна исхрана, а не за зголемување
Во зоолошката градина во Охајо кафез со горила падна дете
Нервозни беше еволутивна адаптација, кој предава игра цицачи
Женски горила започнете со употреба на витамини, за да го привлече вниманието на младоженецот
Полицијата презеде заштитник на горила животните
Најубавите машки горила во светот на социјалните мрежи стана ѕвезда
Старец меѓу горилата Коло изјави дека 58-денот на раѓањето на интернет
Најстарата горила во светот го прослави 59 години
Во светот на мајмуните
Во текот на викендот во Лондон ќе се кандидира на горила
Еден американски турист се соочи со семејството на планината горилата
Видео горила балерина соберат два милиони пати на Фејсбук
Горила и очила
Коко горила се грижи за мачиња
Горила имаше уникатна операција
Горила родила близнаци